SERA




 In mai putin de o zi , va puteti monta, impreuna cu un prieten aceasta minisera de 7mp

 

  Dimensiunile de 2,5x3m asigura o suprafata cultivabila de aproape 7mp dar, la cerere se poate livra  si pe dimensiuni de 2,5x4m,  2,5x5m, 2,5x6m....etc. Fiecare metru suplimentar presupune achizitia a inca o foaie de polycarbonat de 2,1x6m ce va fi folosita integral
Avantaje:
1.  Structura este construita din teava rectangulara zincata de 20x30mm si grosime de 1,3mm si asigura o foarte buna rezistenta mecanica la furtuna si o buna rezistenta la coroziune (in sere, umezeala este foarte ridicata). Sera are 6 picioare de 30cm care se infig partial in pamant iar apoi, se toarna o mica fundatie de beton pana la baza. Avand o fundatie suficient de grea, sera va rezista la orce furtuna dar nu garantez in caz de uragan sau tornada. Noroc ca nu avem asa ceva pe aici pentru ca sunt si destule case care nu ar rezista. Modelul experimental  se comporta foarte bine,  de doi ani, desi am avut si furtuni si grindina (1cm in diametru) si zapada de 50cm.
2.  Doar doua persoane cu o scara, o surubelnita electrica si un vinclu o pot monta in mai putin de 8 ore.
  Totul se asambleaza cu coltare si suruburi autoforante . Daca aveti un aparat de sudura si va si pricepeti atunci puteti renunta la coltare si autoforante. dar in zonele de sudura va dispare stratul protector de Zn si va trebui sa protejati fierul contra ruginei.
3.  Constructia modulara va permite alegerea unei lungimi mai mare de 3m. Adaugarea de module se poate face foarte usor, in timp, pentru ca intreaga structura este inchegata cu coltare si autoforante. Chiar daca ati sudat elementele, se poate separa, cu flexul, una din laterale si se adauga, apoi, unul sau mai multe module.
4. Aveti libertatea de a alege daca vreti sa imbracati scheletul cu folie sau policarbonat. Foile de policarbonat se cumpara pe plan local (doua foi de 6m si una de 3m) si este utilizat in proportie de 95%. O foaie de policarbonat de 6x2,1m si grosimea de 4mm, cu o camera, costa sub 200 lei pe plan local . Foaia de policarbonat, desi este mai scumpa decat folia de PVC, are multe avantaje:
            a) izolatie termica mult mai buna datorita camerei de aer dintre cele doua folii
            b) intareste structura de rezistenta serei
            c) durata de viata de minim 5 ori mai mare (2 ani la PVC si 10 ani la policarbonat)
            d) indestructibila la furtuna sau grindina
            f) mult mai rezistenta la UV iar factorul de transfer al luminii este in jur de 90%
5.  In 7mp puteti obtine, pentru 2 persoane, 2 recolte de ridichi de luna, ceapa verde, spanac, salata, rosii (trufandale de primavara timpurie si toamna tarzie), castraveti pentru consum si conserve si patrunjel pentru tot anul. Tot in aceasta sera puteti face rasaduri pentru o gradina de 250mp. Foarte multe ghivece cu flori, de exterior,  pot fi tinute, aici, pana la inceputul gerului sau de la 1 Martie pana cand e suficient de cald afara.
6. Ventilatie naturala foarte buna in "3 trepte" . Pe timpul primaverii si al toamnei se pot deschide cele 2 ferestre opuse (circuit de aer pe diagonala de sus) iar vara, cand este foarte cald, se poate scoate panoul de 2x0,5m si apoi si cel de 1x05m de la baza. Daca nu asigurati o buna aerisire a serei, in perioadele calde, riscati sa "opariti" plantele si deci sa pierdeti recolta. In Iulie si August se recomanda, chiar, stropirea cu var sau huma a peretilor si tavanului interior, pentru reducerea excesului de raze solare
7. Cu doar cateva taieturi cu flexul se intoarce panta acoperisului iar sera se poate monta lipita de peretele sudic al casei . In acest caz veti beneficia de un perete mai cald , pe timpul iernii, in casa, iar perioada de inghet, in sera, va fi mult mai scurta. Veti folosi doar 2 foi de 2,1x6m de policarbonat deoarece peretele dinspre casa dispare
8. Usa se poate monta pe oricare din cele 2 laterale ale serei dupa cum va este acesul mai comod .



ETAPELE MONTAJULUI



 



 Gresia de pe terasa ajuta la sudarea profilelor paralel sau perpendicular. Sectiunile urmatoare se sudeaza punand profilele peste prima sectiune. In acest fel suntem siguri ca toate sectiunile au forma identica si sunt facute la unghiurile corecte.












Sectiunile au fost prinse intre ele cu profile traversale. Se fixeaza foile de policarbonat cu suruburi autofiletante, pe laterale. Triunghiul excedentar de sus se taie de-a lungul profilului metalic si va fi folosit, mai tarziu, pe partea laterala fata












Groapa a fost sapata si au fost asezati boltari pe contur, la o distanta de 5cm unul de altul. Mai multe "J"uri din fier de 8mm au fost introduse in aceste spatii si apoi sudate de baza scheletului metalic. La sudura, protejati foaia de policarbonat si stropiti cu apa sudura pentru a opri propagarea caldurii spre policarbonat. Se toarna ciment intre boltari pentru a forma o fundatie compacta si pentru a fixa bine structura metalica.





Se construieste un cofrag din lemn pentru a delimita viitoarea alee de circulatie. Cofragul este imbracat in folie PVC pentru a proteja lemnul de umezeala excesiva din sol. Se umple, spatiul dintre cofrag si fundatie, cu mranita (gunoi de grajd fermentat) si pamantul de la sapatura.








Se acopera si ultimii pereti cu policarbonat. Comparativ cu folia PVC pentru sere, foaia de policarbonat, desi mai scumpa de cateva ori, are mai multe avantaje:
a) Rezistenta , in timp de cateva ori mai mare. Nu trebuie sa schimbati folia la 3-4 ani (sau chiar mai des). Pe o perioada lunga de timp costurile sunt identice.
b) Foaia de policarbonat este un sandwich de doua foi cu un strat de aer la mijloc. Izolant termic mult mai bun in perioada rece.
c)Aspect mult mai estetic. Rezistenta mult mai buna la vant sau grindina.

Se decupeaza foaia de policarbonat pe conturul usii si ferestrei avand grija sa lasati o margine de 1cm pentru o buna etansare.
















Aleea din mijloc, mai jos cu 40cm, va permite sa lucrati mai usor, fara sa va aplecati complet. Observati un spatiu gol cu inaltimea de 10cm la baza peretelui inclinat. In perioadele reci acest spatiu va fi acoperit iar primavara va permite, impreuna cu fereastra deschisa, crearea unui curent de aer racoros. In timpul verii se demonteaza un panou de pe peretele din spate (dinspre terasa) pentru racorirea serei si pentru patrunderea albinelor polenizatoare.







Amplasarea serei pe latura sudica a terasei dar mai jos cu aproape 1m, are cateva avantaje:
a) insolatie buna pe timpul iernii.
b) in perioadele foarte reci, pamantul de sub terasa asigura suficienta caldura pentru ca plantele sa nu inghete.
c) pe timpul verii (dar si iarna) sera pompeaza caldura sub terasa si sub casa.
d) sera este bine adapostita in caz de furtuna.
f) nu acopera peisajul vizibil din dormitorul apropiat






De la jumatatea lunii Mai a trebuit sa mai deschid o fereastra. Din Iunie voi acoperi cu huma 30% din  suprafata transparenta (pe interior)